maandag 31 augustus 2020

Mijn eerste pensioendag

Het afgelopen schooljaar was mijn laatste jaar als deeltijddocent. Vanaf nu werk ik 4 dagen in de week, en heb ik een doordeweekse dag helemaal vrij! Het duurde wel een zomervakantie voordat ik het echt ging voelen. Dus afgelopen week was het zover: ik had mijn eerste pensioendag!

Natuurlijk ben ik ook twee dagen in het weekend vrij. Maar vanaf nu staat de donderdag, van 8 uur sochtends tot 3 uur smiddags helemaal in het teken van...mezelf! Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen en er is niemand die aan mijn kop zeurt. Dus ik ben op mijn dooie gemakje naar de supermarkt gegaan, heb staan te praten met veel collega-pensionado's, en ik heb uitgebreid gelunched.

Zo'n vrije dag is erg fijn, maar het heeft een valkuil: dat ik die dag verspil door te zappen tussen een rijtje nieuwswebsites, of andere bezigheden waarbij ik achteraf afvraag waar de tijd gebleven is. Dus heb ik een paar regels voor mezelf opgesteld:

 1. Ik wil op donderdag graag dingen doen die voldoening geven. Dat kunnen klusjes zijn, maar ook een lange fietstocht, een bezoek aan bekenden, een boek lezen of een rekentooltje maken voor dit blog. het is zelfs toegestaan om even iets voor het werk te doen, maar dan moet het wel heel veel voldoening geven.
 2. Ik maak een lijst met dingen die ik op donderdag zou kunnen doen. Op die manier zit ik nooit verlegen om ideeen. Ik ben eigenlijk niet bang dat ik me ga vervelen, maar wel dat ik ideeen vergeet.
 3. Ik ga niet stressen of haasten. Ik heb de afgelopen 10 jaar genoeg gestressed, ik hoop dat het nu niet meer nodig is. Als een klusje niet af is, dan schuift het gewoon door naar volgende week. Dan maar een keer een weekje met halve voldoening.
 4. Regels voor mezelf?!? Die zijn er gewoon als leidraad, ik mag ze gewoon aan m'n laars lappen.

Uiteindelijk ben ik 's middags begonnen aan wat kleine woningverbeteringen, en heb ik nog een slordige 10 kilogram druiven tot sap geperst. Wat een verschil! Vorig jaar kwam ik op donderdagmiddag bekaf van school, en nu ben ik na een dagje herboren en helemaal zen!

Parttime pensioen. Ik kan het iedereen aanraden!

10 opmerkingen:

 1. Heerlijk en erg slim om een lijstje met dingen te maken die voldoening geven.Om die vervolgens ook weer aan je laars te lappen :)
  Geniet van de donderdagen.
  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed idee, dat lijstje!

  Ik ben erg benieuwd naar wat je allemaal gaat doen. Veel plezier op deze donderdagen gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha... wat een fijn stukje om te lezen!! Heerlijk voor je dat je op donderdag geen gezeik meer aan je kopt hebt (niet van collega's in ieder geval, hopelijk ook niet van anderen!! ;-)). En ja, zo'n lijst die je dan vervolgens ook kan negeren! Top! Genieten maar op donderdag!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is geweldig. Geniet van je pensioendonderdag. Ik ben zelf met vroegpensioen en herinner me nog de eerste dinsdag dat ik na 35 jaar doordeweeks! door de stad liep. Het valt me op dat je voldoening koppelt aan het afhebben van een taak. Maar niks doen, mijmeren of bv muziek luisteren, kan ook voldoening/tevredenheid geven. Dat toch mogen werken voor je werk is wel een kleine valkuil (spreek ik uit ervaring). Ik zou daar voorlopig niet aan beginnen. Voor je het weet is de donderdag je overloopreservoir. Veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bedankt voor de tips, ik denk dat ik de donderdag nog een beetje moet fijnschaven. Voor mij geeft lezen of fietsen veel voldoening zonder dat het iets produceert.

   Verwijderen
 5. Hier al jaren meerdere pensioendagen. :-) Ik zit er zelfs over na te denken om toch weer een paar uur minder te werken per week. Van 24 uur naar 22 of 20 uur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geniet er van. Mooie dag om blogjes voor te bereiden lijkt me :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker hoor, geniet ervan, zeker van die 4e regel.
  Waarom heb je trouwens niet de vrijdag of maandag genomen als vrije dag? (ivm lang weekend)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Donderdag was mijn schoolwerkdag, dat kwam het beste uit op school. Ik heb geen moeite genomen om het aan te passen, ook ivm omgangsregeling na scheiding. Ik vind het voorlopig prima zo.

   Verwijderen