vrijdag 16 januari 2015

Stop de schulden-economie!

Voor wie het nog niet wist: onze economie is gebaseerd op schulden. Elke cent die in omloop is, is als schuld bij een bank begonnen. Alleen banken hebben de mogelijkheid om geld te scheppen(creeren), en vervolgens kunnen consumenten en bedrijven dit geld lenen. Dit heeft veel gevolgen:

  • banken verdienen geld aan iets waar ze niets voor hoeven te doen. Ze kunnen gratis geld scheppen, en er winst over opstrijken.
  • de controle van onze economie is niet in handen van de overheid, maar van een private sector.
  • het maffe van dit systeem is dat gemiddeld iedereen schuld heeft, en dus rente moet betalen aan de banken. De enige oplossing om deze rente te betalen is om nog meer geld te lenen. Ons geldsysteem is een soort piramidespel waar alleen de bank de winnaar is. Kan het ook anders? Natuurlijk! Waarom zouden we allemaal slaven van banken moeten zijn? Waarom laten we het scheppen van geld niet over aan de maatschappij? Zo kunnen we precies genoeg geld scheppen als nodig is om de economie te laten functioneren.
Ik weet het, Duitsland in de jaren '30 en veel Afrikaanse landen laten zien dat overheden ook voor hyperinflaties kunnen zorgen, maar op dit moment vertrouw ik overheden meer dan banken.
En waarom zou geld altijd een schuld moeten zijn? Een oplossing is om geld gecontroleerd te scheppen en gratis te geven aan nuttige instanties. Dit kan onderzoek zijn naar duurzame energie of naar medicijnen, of we gebruiken het geld om honger uit de wereld te krijgen. Het geld vloeit daarna vanzelf de wereld rond.
Laat geld weer een smeermiddel zijn voor de samenleving, in plaats van dat de samenleving slaaf is van het geld.

Dit verhaal is allemaal behoorlijk kort door de bocht. Uitgebreide informatie is te vinden op
http://www.burgerinitiatiefonsgeld.nl/
Hier kan je ook meteen een burgerinitiatief tekenen die de overheid oproept om af te stappen van dit geldsysteem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten