donderdag 22 januari 2015

Wat is het gevolg van 1100 miljard in Europa pompen?

Vandaag is bekend geworden dat de Europese Centrale Bank (ECB) 1100 miljard Euro in de economie gaat pompen. Even kijken of mijn boerenverstand kan volgen waarom dit gebeurt en wat dit betekent.



Zoals ik vorige week al besprak: ons geldsysteem is gebaseerd op schulden. Banken kunnen geld uit het niets maken, en dit uitlenen aan consumenten. Als banken veel vertrouwen hebben in de economie, dan lenen ze veel geld uit. Geld is het smeermiddel van de economie, dus hoe meer geld, hoe harder de economie gaat. Zo versterken banken de voorspoed. Het goed filmpje die dit uitlegt is te vinden op youtube.
Maar als het slecht gaat, dan houden de banken hun hand op de knip. Het gevolg is dat er minder leningen worden verstrekt, zodat de economie opdroogt. Zo versterken banken de crisis.

De ECB probeert nu als katalysator op te treden, door het tegengestelde te doen: zij gaan juist extra geld uitlenen. Zij doen dit niet door hypotheken te verstrekken, maar door schulden van banken op te kopen, in dit geval staatsobligaties. Zo komt er via de banken weer geld in omloop, dat banken weer kunnen investeren in de economie. Het gaat om gemiddeld 60 miljard euro, en dat zo'n 20 maanden lang.

Dan de inflatie. Als er steeds meer geld in omloop komt, is geld minder uniek, en wordt het dus ook minder waard. Het gevolg is inflatie: je kunt kunt minder kopen van hetzelfde geld. Inflatie klinkt als een probleem, maar dat is het niet altijd. Als geld minder waard wordt, dan worden spullen goedkoper ten opzichte van niet-euro landen, waardoor de export toeneemt. Hoge inflatie betekent ook dat mensen minder geld bewaren, maar uitgeven. Het wordt immers anders minder waard, en dat is zonde. Beide dingen zorgen voor meer economische bedrijvigheid.
Uit ervaring is gebleken dat een economie het beste draait bij een inflatie van rond de 2%. Bij te lage inflatie geeft niemand iets uit, bij te hoge inflatie wordt alles te snel minder waard.
Doordat het op dit moment weinig geld wordt bijgemaakt door banken, is de inflatie laag. Door de injectie van het ECB zou de inflatie moeten stijgen.

Ten slotte de rente. Omdat er weinig geld in de economie geïnvesteerd wordt, is het voor banken niet gunstig om veel spaargeld van mensen te hebben. Hierdoor daalt de spaarrente. En als het ECB nu staatsobligaties opkoopt, hebben banken ineens heel veel cash in handen. Hierdoor hebben ze nog minder interesse in spaargeld, dus zal de spaarrente nog verder dalen.

Als we de economie niet aan banken hadden overgelaten, maar als we geldschepping door de overheid hadden laten, was dit misschien allemaal niet nodig geweest.

zie ook
stop de schulden economie

2 opmerkingen:

  1. Wat mij betreft hadden ze beter iedereen boven de 18 binnen de EU 3000-4000 euro gegeven. Dat zou veel meer impact hebben gehad op de inflatie dan wat ze nu proberen te doen. Helemaal de noordelijke landen, zoals Nederland en Duitsland zitten hier helemaal niet op te wachten. Voor de landen in het zuiden is het wel goed, de rentepercentages zijn al flink aan het dalen daar, en dat kunnen ze wel gebruiken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mee eens. Het is maar de vraag of het vrijgekomen geld in de huis-tuin-en-keuken economie wordt gepompt, of dat banken gaan speculeren in het buitenland.

      Verwijderen