maandag 20 april 2015

recensie Hypotheekvrij!

Ik moest er ook maar aan geloven: ik heb "Hypotheekvrij" van Gerhard Hormann gelezen. Zoals een echte consuminderaar betaamt heb ik het boek bij de bieb geleend. Ik heb het idee dat half aflossend blogland dit boek beschouwd als een soort van Bijbel. Na het lezen van het boek viel me op dat het boek veel kenmerken met de Bijbel deelt:

Er wordt veel gepredikt
De Bijbel probeert mensen te overtuigen, en dat wil dit boek ook. En ik denk zelfs dat dit boek overtuigender is. Het hele idee van einde aan de oneindige groei, geld lenen van je eigen toekomst en "minder consumeren is minder zorgen" wordt zeer goed verwoord. Ik kan me zeker voorstellen dat dit een overtuigend boek is voor mensen die nog een laatste zetje nodig hebben om anders te gaan leven.


Ook mag wel gezegd worden dat hij een trendzetter is op gebied van hypotheek aflossen. In 2008 dacht maar een klein deel van de bevolking over aflossen, maar volgens mij is deze groep in 7 jaar tijd verveelvoudigd.

Helaas heeft het boek ook nadelige overeenkomsten met de bijbel:

Het pretendeert iets anders te zijn dan het is
Veel mensen denken dat de Bijbel een leuk verhalenboek is. Al ze gaan lezen komen ze bedrogen uit en merken ze dat de boeken Numeri en Leviticus nog saaier zijn dan een telefoonboek. De teleurstelling is vaak groot als blijkt dat het verhaal van de toren van Babel slechts een halve bladzijde (!!!) beslaat.
Dit geldt ook voor dit boek. De subtitel is "je huis aflossen in 10 simpele stappen". Mijn verwachting was dat het boek dus over aflossen ging. In werkelijkheid gaat hooguit 10% van de tekst over hypotheken, en daarbij zijn de 10 stappen die hij noemt ontzettende open deuren: "zoek al je hypotheekpapieren bij elkaar, doe wat berekeningen", enz. Vervolgens vertelt hij niet HOE je die berekeningen moet doen. Blijkbaar wilde Gerhard geen gras voor mijn voeten wegmaaien, waarvoor mijn grote dank.
Ook vertelt hij in het boek dat hij geen bespaartips wil geven, want internet staat al bol van de praktische tips. Vervolgens gaat een groot deel van het boek over thuisblijven in plaats van op vakantie gaan, een goedkopere auto nemen, en de verwarming lager zetten.
Eén belofte maakt hij wel waar: hij zegt dat het boek niet over aflossen in het algemeen gaat, maar over zíjn aflossing. En dat klopt: hij bespreekt in geuren en kleuren zijn tweede huis dat hij verkocht, het stuk tuin dat hij bij kocht, zijn voorliefde voor auto's en zijn verstandhouding met media.

Het boek neemt het niet zo nauw met wiskunde
In 1 Koningen 7:23 wordt gesproken over een ronde tafel die een omtrek heeft die 3 keer zo groot is als zijn diameter. Ik heb op school altijd geleerd dat dit getal niet 3, maar pi (ongeveer 3,14) moet zijn.
In Hypotheekvrij! wordt gezegd dat de kans op het winnen van 20 miljoen in een loterij 0,002 procent is, oftewel 1 op 50000. Als deze loterij het de volledige inleg gebruikt voor de hoofdprijs , dan zouden ze dus 50000 loten van elk 400,- moeten verkopen. In werkelijkheid zijn er ook nog andere prijzen en wil de loterij zelf ook nog wat winst maken, dus zouden de lootjes al snel rond de 1000,- moeten liggen. Ik ken geen loterijen die zulke dure loten hebben.
Dit klinkt misschien flauw, maar als een bijna cijferloos hypotheekboek schrijft, dan verwacht ik dat die zeldzame cijfers wel correct zijn.

Het boek deelt niet mijn mening
Het zal geen verrassing zijn dat ik het niet eens ben met alles wat in de Bijbel staat. Zo ben ik het ook niet met alles uit dit boek eens. Zoals de mening dat je de hypotheekrenteaftrek nooit mee moet nemen in je berekeningen, dat je HRA pas achteraf moet laten uitbetalen, dat de spaarhypotheek een tekenbeet is (link) en dat de politiek de politiek het fiscaal stelsel snel grondig zal veranderen.
Ik ga mijn mening niet nog eens herhalen, dat heb ik op dit blog al vaak genoeg gedaan.
Mocht je het nogmaals na willen lezen, zie:
Het boek is sektarisch
In de Bijbel wordt afgoderij veroordeeld, en wordt er gezegd dat de Bijbel de enige waarheid verkondigt. Zulke teksten zijn te verwachten in een geloofsboek van enkele jaren oud, maar niet in een hypotheekboek van 2012. Meerdere keren wordt er gezegd dat men vooral niet moet luisteren naar wat andere zeggen. Als Erica Verdegaal zegt dat een spaarhypotheek een tekenbeet is, dan is dat waar, maar als iemand twijfels heeft over aflossen, dan is dit per definitie een ketter die je van het juiste pad af wil helpen.
Op het einde van het boek draaft de schrijver helemaal door: "Het versneld aflossen van je hypotheek is net zoiets als stemmen tegen de Europese grondwet [...] Aflossen kan dan een afrekening zijn met de politieke arrogantie, vooral als je het doet zonder dat het fiscaal wordt gestimuleerd."
Jaah! Laten we lekker gaan aflossen, zo zullen we die klootzakken in Den Haag en Brussel een lesje leren! En als trap na zorgen we er voor dat we zo min mogelijk belastingvoordeel hebben!!

Conclusie:
Twijfel je of je zou moeten aflossen, dan kan dit een overtuigend boek zijn. Verwacht alleen geen praktische tips. Als je nuchter genoeg bent om eigen keuzes te maken, of juist zó gevoelig dat je kwetsbaar bent voor sektarische ideeën, dan raadt ik dit boek af.

Update:
Ondertussen is Gerhard zelf van zijn eigen geloof afgestapt, en had hij eigenlijk liever bijgestort op zijn spaarhypotheek! Zie is Gerhard Hormann van zijn geloof gevallen?

8 opmerkingen:

  1. Helemaal mee eens. Ik val onder de nuchtere mensen die dit boek niet nodig hebben. Soms vond ik het dan ook behoorlijk langdradig en overbodig.
    Alsnog met plezier uitgelezen want het onderwerp blijft natuurlijk boeiend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het lijkt alsof je het boek gelezen hebt om het af te kunnen kraken. En vrees niet , ik ben geen gelovige (want huis al drie jaar afgelost) maar een boek wat aflossen promoot heeft mijn steun ook al is het dan wellicht niet perfect. De beste stuurlui staan aan wal tenslotte. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wellicht had ik te hoge verwachtingen.
      Maargoed, ik waardeer je mening (sta ik zo al iets minder aan wal;-)?

      Verwijderen
  3. Voor mij is dit boek inmiddels al weer achterhaald. Mijn partner is onverwachts overleden aan een agressieve kanker en mijn hypotheek is door de overlijdensrisicoverzekering dus in 1 klap afgelost. En weet je? Ik kan er niet eens blij om zijn. Ik had met liefde 1000 euro per maand betaald voor mijn hypotheek als mijn liefste was blijven leven. Zo zie je maar, het is maar geld en alles is betrekkelijk.

    P.s. Natuurlijk besef ik wel dat een afgeloste hypotheek een hele kopzorg minder is als je partner overlijdt. Maar het blijft heel betrekkelijk. Als mijn partner wel overleefd had maar chronisch ziek was gebleven hadden we ons moeten behelpen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een huurhuis. So what? Dat had ik vele malen liever gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vervelend om te horen, gecondoleerd! In zulk geval heeft geld nog nauwelijks waarde.
      Het zet mensen inderdaad aan het denken: zorg niet alleen voor een goede oude dag, maar ook voor een goed leven nu.

      Verwijderen
  4. Zeg Rentenier, wanneer breng je zelf eens een goed boek uit over hypotheken, waar allerlei varianten, mogelijkheden, minnen en plussen staan uitgewerkt van bijvoorbeeld een (bank)spaarhypotheek. Je hebt ondertussen al heel wat informatie verspreid op het net gezet, wat met wat duidelijk uitgewerkte onderbouwingen tot een goed boek gebundeld zou kunnen worden. Daar heeft de gewone burger met een gemiddeld IQ, die elke maand trouw zijn hypotheek betaald, alleen maar aan aflossen i.p.v. bijstorten denkt, wat aan. Jij hebt het allemaal in je, maar het is de kunst om het voor iedereen zichtbaar en begrijpelijk te maken. Ik constateer steeds meer (zit er middenin) dat universitair geschoolden de praktische link naar beneden moeilijk kunnen of willen leggen, niet begrijpen dat wat zij begrijpen een ander niet begrijpt of erger als een vorm van leedvermaak met de onkunde van een ander gaan spelen. Tot die laatste categorie behoor je volgens mij niet. Maak van je hobby een begrijpelijk boek over hypotheken, zoek een passende uitgever, dan weet ik zeker dat ze als broodjes over de toonbank vliegen en je nog eerder kunt gaan Rentenieren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het compliment! Ik ben inderdaad van het type die zelfs probeert om kwantunmechanica begrijpelijk aan mijn zoontje van 5 uit te leggen.
      Ik weet niet of een boek de juiste vorm is, omdat ik daar geen berekeningen kwijt kan. Ik overweeg wel minder blogvorm, maar meer statische informatie te tonen, zoals rekentooltjes.

      Verwijderen
    2. Hallo, de Kwantum zit bij ons ook in de buurt, maar ook die kwaliteit valt aan vijfjarigen niet uit te leggen. Je bent een kanjer in cijfers, doe er iets nuttigs mee voor de samenleving, zie het als ontwikkelingswerk, Good Will Hunting zal er blij mee zijn. Wat dacht je van een digitaal boek waarin je je wiskundige kunsten achter de schermen laat etaleren in linkjes naar tooltjes, ondersteund met begrijpelijke teksten, hoe moeilijk ook. Laat het niet verloren gaan in blogs, spread it.

      Verwijderen