maandag 19 oktober 2015

De meelwormen zitten er weer warmpjes bij

Ik schreef vorige week dat de meelwormen het te koud en te droog hadden. De eerste vraag was: hoe warm en vochtig willen de meelwormen het eigenlijk hebben? Gelukkig ben ik niet de enige op de wereld met zulke hobby's, en ook voor deze hobby is een forum. Zo lees ik op openbugfarm.org dat de ideale omstandigheden 27 C en 70% luchtvochtigheid zijn. 

Dus ben ik de garagekast gaan isoleren met schuim van een oude matras die ik nog over had van de ligbank die ik heb gemaakt. De deur heb ik bekleed met radiatorfolie, zodat de kieren langs de deur goed dicht blijven. Ten slotte heb ik licht armatuur geïnstalleerd, met een plastic kap om de lamp, zodat het niet te licht wordt. Ook heb ik wat bakken water neergezet zodat het water kan verdampen om de luchtvochtigheid om hoog te brengen. Ziehier mijn torrarium:

Het resterende probleem is de temperatuurregeling. Ik heb nog geen eenvoudige thermostaat kunnen vinden, dus doe ik het met de trial and error methode. De eerste nacht heb ik een lamp van 14w gebruikt, maar de temperatuur steeg hooguit naar 11 graden Toen ik een lamp van 25W installeerde, werd het ongeveer 21 graden. Dit is nauwkeurig genoeg: de temperatuur in de garage zal veel minder schommelen dan de buiten temperatuur, dus de temperatuur in de garagekast zal nog minder schommelen. Bovendien hoeft de temperatuur niet per se exact 27 graden te zijn. Zolang de temperatuur tussen de 15 en 30 graden blijft is het acceptabel.

Alle spullen die ik gebruik zijn restjes. Maar de lamp zal deze winter een tientje ofzo aan stroom verbruiken. Dat is best veel voor deze hoeveelheid wormen. Maar een experiment mag wat kosten. Mocht het me bevallen om meelwormen te blijven kweken, dan zal ik een beter torrarium bouwen.

Er kwam al meteen meer beweging in de wormpjes, hopelijk gaan ze weer wat sneller groeien.

zie ook:
de hele geschiedenis van de meelwormen

7 opmerkingen:

 1. Gebruik je de lamp uitsluitend als verwarmingselement? Of hebben de torren ook nog licht nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nee, donker is eigenlijk beter. Daarom heb ik een kap om de lamp gemaakt.

   Verwijderen
 2. Ik heb een antwoord geformuleerd op mijn blog, ik vond niet onmiddellijk hoe ik moest reageren op dit bericht.
  Wel een prettige blog, veel succes nog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. btw, al mijn bakken zijn open bakken, dus geen deksel en dit is geen probleem. De diertjes blijven gewoon ter plaatse. Het zou eens kunnen gebeuren dat de ene tor een reisje maakt maar dat is echt een uitzondering.

   Verwijderen
  2. BEste Wormengoeroe,

   bedankt voor het advies, blijkbaar zijn onze zuiderburen niet alleen beter in voetballen ;-)
   Het begon nu inderdaad erg vochtig te worden. Ik heb de deksels en het water weggehaald.

   Verwijderen
 3. en een warmte matje, ik gebruik die om in het voorjaar de paprikas warm voor te kweken, zo;n matje wordt 25 graden , daar kun je de bak met wormen opzetten. Ik geef mijn wormen een stuk brood en andijvie op sla.....
  http://azarius.nl/smartshop/magic-mushrooms/growing-accessories/mushroom-heating-mat-infrared/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een paddo-mat, haha! Ik was inderdaad nog niet op het idee gekomen om bij growshops te gaan kijken, bedankt voor de tip! Voorlopig wil ik het nog low-budget houden, maar dit zou een goede volgende stap kunnen zijn.

   Verwijderen