maandag 12 oktober 2015

Groeipijnen van de meelwormen

Tijd voor een meelwormen update. De wormen in de oudste bakken beginnen al gestaag te groeien, maar toch dienen zich enkele problemen aan:

Vocht
Op dit moment geef ik de wormen meel, en dat vul ik aan met wortelen. Maar als ik de wortelen op het meel zou leggen, dan zou het meel beginnen te schimmelen. Dus ligt het op een oude jampotdeksel. Voor de meeltorren is het geen probleem, die vinden hun weg wel. Maar de jong meelwormen zie ik nooit naar de wortel toe klimmen. Hierdoor ontstaat het risico dat ze te weinig vocht binnen krijgen. Misschien moet ik overstappen op grover graan dat niet beschimmelt. Dan zou ik de wortelen wel gewoon erbij kunnen leggen.

Kou
Het tweede probleem is de temperatuur. De meelwormen staan nu in een kast in de garage. Maar meelwormen zijn koudbloedig, en het begint ondertussen al aardig koud te worden. Dit betekent dat ze steeds langzamer gaan bewegen, en dus steeds langzamer groeien. Het echte probleem komt als het gaat vriezen, dan vriezen ze simpelweg dood.
De beste oplossing zou zijn om de wormen naar de zolder te verhuizen, maar mijn vrouw heeft hier haar veto over uitgesproken. Dus heb ik een paar keuzes:

 1. een verwarmingselement kopen voor in de kast van de garage.
 2. iets overtuigender zijn naar mijn vrouw ;-)
 3. het experiment stoppen en in de lente opnieuw beginnen. 

nog tips iemand?

zie ook:
de hele meelwormengeschiedenis

7 opmerkingen:

 1. Misschien een stomme vraag, maar waarom wil iemand meelwormen kweken?
  Het enige wat mij te binnen schiet is voor de verkoop aan vissers?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kort geleden voor het eerst geproefd en vond ze heerlijk. Ik volg dus je experiment graag.

   Verwijderen
 2. Domme vraag: Hebben meelwormen (dag)licht nodig? Als ze dat niet nodig hebben is iets van een hooikist/hooiberg een idee? Isoleert als een tierelier. En is vorstvrij genoeg of is er ook een minimum temperatuur boven 0 nodig? En als ze (dag)licht nodig hebben, zou een lamp (die ze in een terrarium gebruiken) misschien een betaalbare optie? Als het alleen vorstvrij moet zijn en licht is niet nodig dan iets van een tracing? (soort van weerstandsdraad die warm wordt om te voorkomen dat bijvoorbeeld leidingen van koelwatersystemen bevriezen). Een verwarmingselement wordt meteen zo duur, is toch gauw 1500W. Succes en als er een oplossing is blog je het wel neem ik aan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede vraag, wat ik begrijp houden meelwormen van donker. Ik hou je op de hoogte

   Verwijderen
 3. Hoe verzin je het?

  http://www.10voorbiologie.nl/index.php?cat=3&id=1504

  BeantwoordenVerwijderen