maandag 23 december 2019

Barebone 2019: resultaten

Het vorig jaar had ik bedacht om van 2019 een barebone jaar te maken: neem alle vaste lasten onder de loep en kijk wat de minimale niveau mogelijk is. Tijd om de balans op te maken!


Minder online:

Voorheen had ik, zoals de meeste mensen, een alles-in-een pakket bij een grote informatieaanbieder, en een telefoon abonnement. In juni heb ik mijn mobiel abonnement teruggezet naar het minimale. Bellen doe ik tegenwoordig nauwelijks, wie wel? Qua vaste lijn heb ik de telefoon eruit gegooid, en ook de televisiekabel. Ik heb nu een raspberrie pi (een computertje zo groot als een stok kaarten), en daarop draait Kodi met youtube. Eigenlijk kijken we vooral haardvuur. Ik ben nog aan het uitzoeken of ik ook uitzendinggemist kan kijken. 
Resultaat:
 • Televisie abonnement opgezegd: 144,- p/j
 • Nieuw mobiel en internet abonnement: 36,- p/j
Minder verzekeren
Bij scheiden komt er ook bij dat alle verzekeringen weer onder de loep worden genomen. Ik heb de reisverzekering opgezegd, want ik ga zelden lang op reis. Ik bedenk gewoon per keer of een verzekering verstandig is. Daarnaast heb ik als ongehuwde weinig aan een ORV, omdat er niemand achter blijft als ik kom te overlijden. M'n zoontje gaat hier niet in z'n eentje wonen. Ten slotten had ik de optie om een WGA hiaatverzekering te nemen op mn werk. Niet gedaan dus.
Resultaat:
 • Geen WGA hiaatverzekering meer: 48,- p/j
 • Geen doorlopende reisverzekering: 100,- p/j
 • Geen ORV meer:                            106,- p/j
Minder stroom:
De enige structurele besparing die ik heb kunnen doen is de mediabox van de televisie uit te zetten. Later is het televisie abonnement helemaal verdwenen dus ook de mediabox.
 •  TV media box uit:                                       8,- p/j
In totaal is het stroomverbruik behoorlijk gedaald, zoals je in de onderstaande grafiek kunt zien:

Deze daling is natuurlijk niet alleen door mij veroorzaakt, maar ook doordat dit gezin is teruggelopen van drie personen naar anderhalf.


Minder verenigingen:
Ik heb al mijn abonnementen bekeken...en dat waren er al heel weinig. Ik was ergens slapend lid van, dat abonnement heb ik opgezegd. Resultaat:

 • lidmaatschap opgezegd                   15,- p/j

Dingen verkocht:
Ook wilde ik kijken of ik nog rommel had die ik kon verkopen. In praktijk heb ik eigenlijk het meeste aan m'n ex gegeven. Het enige wat hier nog stond waar we blijkbaar niks mee konden waren wat kinderkadootjes die we waren vergeten om te geven. Een mooi "first world problem" dus.
 • kinderkadootjes:                           15,-
Minder auto:
Voor deze geldt hetzelfde als voor stroom: de auto werd eerst door 2 personen gebruikt, en nu door 1. Desalniettemin ben ik blij dat er nog steeds een dalende trend in de grafiek te zien is:


Eindresultaat:
Met kleine wijzigingen ben ik dus structureel 357,- gaan besparen. De besparing is waarschijnlijk nog hoger, maar het verschil in autogebruik en energieverbruik is niet echt eerlijk te vergelijken omdat dit huis voorheen door meer mensen bevolkt werd. Ik ben hier heel tevreden mee. Ik heb geen enkele consessie hoeven doen in luxe.

Nu ik bij het bare minimum ben aangekomen is het tijd om in 2020 te gaan richten op kwaliteit: hoe kan ik levenskwaliteit verhogen? Ik denk dat dit niet perse veel geld hoeft te kosten. Het gaat dan voornamelijk om meer tijd besteden aan hobbies, meer genieten van het moment, en bijvoorbeeld lekkerdere thee. M'n brein dus meer gebruiken om te genieten dan met getalletjes werken.

7 opmerkingen:

 1. Hier wordt ik altijd gelukkig van. Grafiekjes en duidelijke resultaten. Ik was toevallig zelf ook net aan het kijken naar Inet/tv/tel aan te passen, maar heel veel goedkoper werd het niet bij mij gezien vrouwlief nog steeds tv wilt hebben. Sterker nog, het abbo wat we nu hebben is met 41 euro het goedkoopste 3 in 1 pakket wat ik kan krijgen met fatsoenlijk internet. Geen besparing dus, tenzij we tv er ook uitgooien. Al is de besparing dan maxiimaal 5 euro per maand, wat het mij niet waard is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gevoel en genieten kost geen geld, maar is wel moeilijk onder grafieken te brengen? Wat is de lekkerste thee, er zijn zoveel smaken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. weet je wat pas genieten is? Heel veel verschillende thee's proberen om te kijken welke het lekkerst is:-)

   Verwijderen
 3. Toffe grafieken! Welk internet abbo heb je voor 36 p/j?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Warme tip dat haardvuur, alleen die reclames tussendoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. de Youtube op Kodi is gelukkig reclamevrij. Ondertussen heb ik er ook uitzendinggemist op, ook reclamevrij.

   Verwijderen