maandag 2 maart 2015

De supermarkt-carrousel

Hoewel we geen boodschappenbudget hebben, proberen we uiteraard wel zo goedkoop mogelijk de boodschappen te doen. Ik zal niet de enige persoon in Nederland zijn die voornamelijk naar de Lidl gaat, maar voor de apartere producten alsnog naar een "kwaliteits"supermarkt gaat. Bij ons in ons dorp zit de Lidl naast de Plus, dus dat komt goed uit. Ik koop de grootste bulk bij de Lidl, en ga daarna naar de Plus voor alleen brood en vegaspul enzo.
Ik heb het idee dat ik hiermee veel bespaar voor weinig moeite. Voor het bedrag dat ik bij de Plus een paar dingen heb, heb ik een volle kar bij de Lidl. Maar is dit een eerlijke vergelijking? Vegaburgers zijn nu eenmaal veel duurder dan een pak melk. Tijd om het eens uit te rekenen.

Heel veel supermarkten stunten met merkartikelen. Dit is het gemakkelijkst vergelijken, want andere supermarkten hebben dezelfde merkartikelen. Maar ik kwam nergens een vergelijking tegen voor budgetmerken. Dus ben ik eens met mijn boodschappenlijstje de Lidl en de Plus ingegaan, met het volgende resultaat:

Lidl
Plus
1 kg cruesli
2,52
2,52
1 kg chocopasta
2,99
2,99
1 kg afbakbroodjes
1,30
2,97
1 kg sultana koekjes 
4,92
4,39
1 kg bananen
0,99
1,89
paprika pakket
0,99
1,19
1 klein bakje champignons
0,75
0,99
1 lt aardbeienmelk
0,69
0,52
1 lt pakjes aardbeienmelk
1,08
1,11
1 lt halfvolle melk
0,59
0,59
10 scharreleieren
1,80
1,80
1 lt kleine verpakking cola
0,66
0,89
1 lt magere yoghurt
0,59
0,59
1 kg belegen kaas
5,98
5,99
1 lt tomatensoep in blik
1,36
1,83
1 kg gerookte zalm
15,00
16,45

Wat blijkt dus? De meeste budgetproducten zijn exact even duur bij de Lidl en de Plus! Op een normale boodschappenlijst (ik koop de gerookte zalm normaal niet per kilo) spaar ik hooguit een euro of twee uit. Het grootste verschil zit in bananen, omdat Plus alleen fairtrade bananen heeft. Sommige producten, zoals aardbeienmelk, is juist duurder bij de Lidl. Ben ik daarvoor elke week naar 2 in plaats van 1 winkel gegaan?
Ik kan beter 1 keer per maand naar de Lidl gaan voor een goede voorraad aan cola, bliksoep en afbakbroodjes, en de rest gewoon bij 1 winkel halen. En uiteraard voor de zakken paranoten. Die zijn bij de Lidl 10,- per kilo, ik kon ze niet eens vinden in de Plus.
Zo zie je maar weer dat mijn onderbuikgevoel wederom verslagen wordt door de harde cijfers.

Zie ook:

6 opmerkingen:

 1. Ja dat doe ik ook: een keer per maand naar de Lidl. Ik heb een prijzenlijst en weet van alle producten waar ze goedkoper zijn. En dus haal ik dat dan 1 x per maand bij de Lidl, bijvoorbeeld de koffie, de pindakaas, fair trade hagelslag, vaatwastabletten, gezouten nootjes, vuilniszakken, dát is allemaal goedkoper dan bij mijn Deen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga wekelijks naar de ah en naar de lidl. Ik heb een briefje, ingedeeld in de looproute van de ah, en daar wandel ik mee door de lidl. Omdat de prijzen van de ah bekend zijn via de site schrijf ik die erachter. Wat goedkoper is bij de lidl neem ik daar mee en de rest neem ik bij ah. Inmiddels weet ik wel wat echt goedkoper is bij de ah. En dat is best veel tov Lidl.
  Omdat er afgelopen jaar veel prijsstijgingen zijn geweest noteer ik zo even alles. Daarna schrijf ik het over in een schrift en ben weer op de hoogte van alles.
  Zo weet ik bv dat de basic thee gestegen is van 28 naar 39 naar 45 cent. Nog steeds goedkoper dan Lidl met 75 cent, maar toch een enorme stijging.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wow, zover wil ik niet gaan. Ik vond 1 keer met een uitgebreid lijstje door de winkels struinen meer dan genoeg voor de komende maanden...

   Verwijderen
 3. Grappig hè die ogenschijnlijke verschillen op het eerste gezicht. Het tweede gezicht geeft dan een ander beeld. Ik ga eens per maand naar de Aldi, de rest is jumbo. Wij shoppen veel huis en budgetmerken. Ik houd de prijzen niet bij in schrift

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is interessant! Ik maak soms ook de combinatie Lidl - Plus. Maar 1 keer per maand. Dus voor mij is het hopelijk wel voordelig!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het enige is dat als je bij de Plus verleidt wordt tot een niet basis-artikel (en ook zij hebben een actieve marketing afdeling), je waarschijnlijk duurder uit bent dan bij de Lidl. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe goed je je aan lijstje houdt. Tja.
  Bij ons is de combinatie: Lidl - AH. En AH skippen we zo vaak mogelijk, omdat onze discipline regelmatig kleiner is dan de marketingcapaciteiten van appie. Geldt vooral bij mij in die ene week van de maand. Gelukkig wil dan mijn VL de boodschappen met mijn lijst doen en hij lekker duf boodschappen puur van de lijst ;-)

  BeantwoordenVerwijderen