vrijdag 13 maart 2015

Zo creer je werkgelegenheid.

De VVD is de laatste tijd zovaak in het nieuws geweest over frauduleuze volksvertegenwoordigers en half demente bewindslieden, dat het tijd wordt voor een inhoudelijk bericht. De VVD profileert zichzelf namelijk als de banenkampioen van Nederland. Volgens de modellen van het CPB klopt het, maar maakt de VVD het ook waar? Enkele voorbeelden van beleid waar VVD verantwoordelijk voor is:


 • Ze hebben ervoor gezorgd dat de zuidas van Amsterdam een belastingparadijs is voor multinationals. Dit heeft 9 tot 13 duizend banen opgeleverd. Veel van werknemers zijn hoogopgeleide juristen die veel van de internationale wetgeving afweten. Zie link.
 • De overheid besteed 5 miljoen aan huisinspecties om te zien of pdb geld wel juist besteed wordt. Van dat geld kan je een hoop inspecteurs aan het werk zetten. Helaas kan er hooguit 6 miljoen aan fraude worden opgespoord, zie link.
 • Houdt Coffieshops legaal, maar maak nieuwe vage regelgeving die het mogelijk maakt om iedereen te verdenken die iets met wietteelt te maken heeft. Zie link. Op die manier kan je nog meer inspecteurs aan het werk houden. 
 • Geef boetes aan mensen die gratis diensten verlenen, terwijl ze in de bijstand zitten. Zie link. Zo mag een psycholoog in de bijstand geen adviezen geven aan een buurvrouw in de problemen. Want dan zou die persoon immers werkgelegenheid voor anderen wegkapen.
 • Stel iedereen verplicht om een energielabel aan je huis te hangen. Zo kan je duizenden "adviseurs" aan het werk houden. Zie link.
 • Subsidieer kerngezonde bedrijven: ASML is een kerngezond bedrijf van 6 miljard omzet, maar krijgt jaarlijks ongeveer 160miljoen aan subsidie. Deze subsidie wordt gegeven in de vorm van subsidies op onderzoek en patenten. Bij ASML werken ongeveer 13.000 mensen, dus wordt er E12300 per persoon aan subsidie gegeven. Als je meetelt dat ongeveer de helft van het personeel Nederlander is, dan is de subsidie aan binnenlandse werkgelegenheid twee keer zo groot. Kortom, het kost een hoop, maar dan heb je ook wat. zie link
 • Decentraliseer de zorg. Door schaalverkleining zijn er veel meer administratieve hulpjes nodig, zie link.
 • Ontsla vaste ambenaren en huur mensen in. Hierdoor zijn meer tussenpersonen nodig, zie bijvoorbeeld link.
Conclusie van dit verhaal? Het creeren van werkgelegenheid mag nooit een doel op zichzelf zijn. Het gaat erom dat mensen voldonde koopkracht hebben dat ze gezond en gelukkig kunnen leven. En als dat met minder werk kan, dan sta ik voorop om dat toe te juichen.

Maargoed, half tokkie-Nederland zal wel weer op een partij gaan stemmen wegens uitspraken over jihadisten. I rest my case.

6 opmerkingen:

 1. Ik kan het alleen maar volop eens zijn met je conclusie! Het hele verhaal klinkt als een slechte grap.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit kabinet heeft geen gevoel voor humor, dus het is een normale grap helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heldere opsomming, ik ben echter benieuwd op welke partij je dan zelf gaat stemmen, valt over die partij niet iets te zeggen ?
  Nu komt het over als uitdelen van kritiek maar niet willen incasseren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De SP kan ik niet serieus nemen. Ze schreeuwen maar wat. Toen er bv een bijdrage van een paar euro per dag werd gevraagd indien je in een ziekenhuis ligt begonnen ze meteen te roepen over liggeld. Terwijl die bijdrage zeker niet onredelijk zou zijn, je maakt thuis immers geen kosten voor bv eten. De SP is overal op tegen. Ik heb dan meer respect voor de PVDA die verantwoordelijkheid heeft genomen en goede mensen levert als Asscher en Dijselbloem. Zelf ga ik opnieuw VVD stemmen want ik vind dat ze het goed doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je nog steeds vindt dat de SP overal tegen is, dan heb je al 20 jaar geen nieuws meer gekeken. SP neemt verantwoordelijkheid in onder ander Zuid Holland en Brabant, en in veel grote steden.

   Verwijderen