kop

vrijdag 27 maart 2015

Overuren laten uitbetalen?

Ik heb het geluk dat ik flexibele werktijden heb, waarbij ik uren die ik teveel werk kan opsparen voor momenten dat ik iets minder werk. Eerlijk gezegd weet ik niet eens hoeveel uren ik in de plus of in de min mag staan, maar bij 40 uur heb ik nog geen klachten gehoord. Ik vind het prettig om een flinke vakantiebuffer te hebben, zodat ik de vrijheid heb om zomaar wat daagjes vrij te nemen, of zelfs om eerder te stoppen met werken.

Op dit moment heb ik ongeveer 40 uur opgebouwd. Dit jaar krijgen we voor het eerst de mogelijkheid om overuren te laten uitbetalen. Dit is een van de dilemma's waarom ik dit blog ben begonnen: wat is het belangrijkste, tijd of geld?


Tijd is natuurlijk leuk, maar ik heb nog zeeën van tijd: ik heb bijna 200 uur aan vakantie staan. Doordat ik 36 uur per week werk, heb ik 1 keer in de twee weken vrij. In deze tijd kan ik alle noodzakelijke dingen (zoals tandarts) en ook veel leuke dingen kwijt, dus hoef nauwelijks ooit een extra vrije dag te nemen.

De heffingskortingen enzo zijn al betaald, dus over dit stuk salaris zal de volle mep aan belasting worden ingehouden. van de andere kant komt een zakcentje altijd van pas, zeker omdat ik in juli eigenlijk nog een aflossing wil doen. En dankzij aflossingen zal ik in de toekomst minder hoeven werken. Om de vergelijking van tijd met geld nogmaals te maken: op geld dat ik in de hypotheek pomp ontvang ik 6% rente, terwijl ik doorgaans slechts 2% opslag per jaar krijg. 

Over minder werken gesproken: op dit moment heeft mijn zoontje van 5 jaar elke vrijdag vrij. Daarom valt mijn vrije dag altijd op vrijdag. Maar zodra mijn zoontje naar groep 3 gaat (na de zomer, hij heeft groep 1 overgeslagen), heeft hij geen vrij meer op vrijdag. Vanaf dan zou ik mijn vrije dag van vrijdag naar woensdag willen verplaatsen. En eigenlijk zou ik dan wel elke week op woensdag vrij willen zijn. Hiervoor zou ik 4 uur per week minder moeten werken. Aangezien ik nog geen gebruik maak van ouderschapsverlof, zou ik die troef mooi in kunnen zetten. wel jammer is dat waarschijnlijk de ouderschapsverlofkorting gaat verdwijnen, maarja, je kunt niet alles hebben.

Zou ik dan toch voor geld in plaats van tijd kiezen, met het vooruitzicht dat ik in de toekomst minder ga werken?

9 opmerkingen:

  1. Interessante overwegingen. Je hoort toch niet zo vaak dat iemand zeeën van tijd heeft. Als je toch al genoeg tijd hebt dan zou ik denk voor het geld kiezen.

    Huisvijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat gaat er niet verdwijnen in dit land. Ook de ouderschapsregeling. Nog even en dan verdwijnt de AOW.
    succes met je beslissing.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De ouderschapsregeling blijft wel, maar niet de heffingskorting. De argumentatie is dat deze heffingskorting nauwelijks een prikkel is: mensen nemen toch ouderschapsverlof, of ze die heffingskorting krijgen of niet. De heffingskorting is trouwens 4,29 per uur. 4 uur per week zou toch bijna E900 zijn.

      Verwijderen
  3. Bij ons is er momenteel sprake van het AGH-concept (Activiteit Gerelateerd Huisvesten), waarbij je tijd- en plaatsonafhankelijk kunt werken. Deze maatregel kent nadelen, maar ook meerdere voordelen. Als je vanaf huis werkt kun je tussendoor ook naar de tandarts, dokter of kapper gaan. Ik werk 36 uur, heb elke woensdag papadag maar werk dan tevens nog een paar uurtjes. Allemaal heel flexibel, geen last van extra belasting betalen, maar wel meer vrije tijd op momenten dat het ons beter uit komt. De reiskostenvergoeding staat nog steeds afgestemd op 4 dgn p/wk, dus als ik ook nog op een andere dag in de week thuis werk tikt dat lekker aan. Ook het vroege opstaan hoort tot het verleden door het thuiswerken, dat scheelt me 2 uur per dag. Toch zijn er veel collega's die de knusse werkomgeving missen en bij calamiteiten is het handig om iedereen bij de hand te hebben. Toch kunnen ze bij ons de deuren bijna dicht doen op de vrijdagen, zo verlaten ligt het er intussen bij. Bezuinigen op stenen i.p.v. personeel noemen ze het, onze jaarlijkse opslag zit daar ook al jaren in verwerkt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt goed! Bij ons mag je in uitzonderingen thuiswerken (bv als een monteur komt), maar het mag niet structureel. Zelf merk ik dat ik het moeilijk vind om thuis te concentreren, maar dat is persoonlijk.

      Verwijderen
  4. In hoeverre mag je de 36 uur verdelen over 4 dagen? Dus dat je 9 uur per dag werkt en elke week dus maar 4 dagen hoeft te werken?

    Greetz,
    Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Officieel mag het niet, maar ik mag wel elke dag 9 uur werken, om zo meer vakantiedagen op te bouwen. Maar ik wil niet structureel 9 uur per dag werken, ik merk dat het laatste uur niet zo efficient is.

      Verwijderen
  5. Hallo Jacqueline,
    Bij ons mag je 24/7 je uren maken zolang het maar niet te koste gaat van... zeg het maar. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen en er volgt nog een evaluatie wat er wel en niet goed gaat en voor verbetering vatbaar is. Ik moet er zelf ook nog aan wennen, maar het went wel snel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. fijn als er de mogelijkheid is om die uren uberhaupt te gebruiken
    mn man maakt structureel veel overuren (40 per maand.. )
    hij laat nu 100% uitbetalen en bouwt de overige 35% op voor extra dagen. om alles tijd voor tijd op te nemen gaat namelijk niet lukken met zoveel overuren ;)

    ikzelf heb geen contracturen, dus ook geen overuren. ben zzper dus bouw sowieso niets op ;)

    BeantwoordenVerwijderen