donderdag 19 maart 2015

Eerste hypotheek mijlpaal bereikt!

Sommige hypotheekaflossers motiveren zichzelf door steeds een foto te maken van een deel van het huis dat nu afbetaald is. Dat kan de ene keer de voordeur zijn, en de andere keer de douchebak.Voor veel mensen zal dit een goede motivatie zijn, maar gelukkig heb ik deze motivatie niet nodig. Bovendien ben ik op financieel gebied niet zo'n gevoelsmens.

Maar deze keer dat ik een uitzondering maken. We hebben namelijk een mijlpaal bereikt die zeer goed op een foto te vangen is.
We hebben namelijk precies de kosten koper afbetaald, dus de overdrachtsbelasting (die toen nog 6% was), de notaris, de financieel adviseur en de NHG. Dus bij deze:

Na 5 jaar premie betalen, extra geld storten en rente over het gespaarde bedrag opsparen, is deze stapel papier nu officieel helemaal van ons! Ik ga deze foto inlijsten, of nee, nog beter: ik ga deze papieren inlijsten!

Helaas staat het huis nog steeds onder water door de waardevermindering. Di is goed te zien in onderstaande grafiek. Ik ben nu bij het rode rondje aanbeland: de totale hypotheekwaarde is net zo groot als de oorspronkelijke WOZ waarde (=aanschafprijs):
Enfin, ik kan nu met frisse moed verder gaan met het aflossen van die waardevermindering. Ik ga nog even bedenken of ik dat in een foto kan vangen. Als de WOZ waarde niet verandert en ik niets meer aflos, dan zou het huis pas over 9 jaar boven water staan. Daar ga ik natuurlijk niet op wachten.

9 opmerkingen:

 1. Super! Gefeliciteerd en op naar de volgende mijlpaal!! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super! Gefeliciteerd en op naar de volgende mijlpaal!! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd met deze mijlpaal.
  Gr blogaanmnbeen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd. Dat ik 't snap, je bent nu 5 jaar (= 1/6 vd looptijd obv 30-jarige hypo) onderweg en je hebt 9% (de 10% van de 110% hypo) afgelost, inclusief extra stortingen?
  Als ik 't dan goed begrijp heb je over de hele looptijd uiteindelijk 54% (9% x 6) van de hele hypo afgelost?
  Met andere woorden, zelfs als je extra aflost in hetzelfde tempo als de afgelopen 5 jaar resteert aan het einde een restschuld van 46% vd hypo?
  Of begrijp ik je posting niet goed?
  Met vriendelijke groet,

  Orca

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zit in de buurt. Ik heb een plaatje toegevoegd die het beter doet uitleggen. Gelukkig gaat het aflossen steeds sneller door de rente op rente van de spaarhypotheek. Als ik op deze manier doorga, dan moet ik met gemak binnen 30 jaar de hele hypotheek kunnen aflossen.

   Verwijderen
  2. Dank voor de uitleg. Het spaarcomponent had ik niet meegenomen in de berekening. Dan ben je goed op weg om die aflossing te halen!

   Verwijderen