maandag 19 oktober 2020

Minimialistisch nieuws kijken

Consuminderen, HOT, zeflvoorzienend zijn, veel van die dingen vallen samen met minimalisme: verwijder nutteloze spullen/zorgen/tijdsbestedingen uit je leven en focus op de echte belangrijke zaken. Deze week heb ik besloten om een andere nutteloze tijdsbesteding uit mijn leven te verwijderen, namelijk: Het nieuws.

Op school leren we onze kinderen dat het goed is om het nieuws te volgen. Op deze manier ben je op de hoogte van wat er op de wereld speelt en kan je een genuanceerde mening vormen. Het lijkt de hoeksteen van de democratie. Maar is dat wel zo? Het gros van het nieuws gaat over zaken waar 1) ik niets mee te maken heb, bijvoorbeeld de president van de Verenigde Staten, 2) waar ik niets aan kan veranderen, bijvoorbeeld de president van de Verendigde Staten en 3) dat negatief is en volgers vooral moedeloos maakt, bijvoorbeeld, enfin, je snapt mijn punt ondertussen. Dit soort nieuws maakt me alleen maar depressiever, xenophobisch en het neemt tijd van me af.

In het boek "De meeste mensen deugen - Rutger Bregman" gaat de schrijver nog een stapje verder. Hij ziet nieuws als een drug die extreem verslavend is en gemakkelijk verspreid onder de bevolking. Een drug die misperceptie van risico's, angst, negatieve gevoelens, aangeleerde hulpeloosheid, vijandigheid ten opzichte van anderen en afstomping veroorzaakt. 

Bovendien is media veel veranderd in de laatste 20 jaar. We zijn van een paar degelijke nieuwsbronnen gegaan naar een steeds grotere groep van websites die schreeuwen om aandacht. Ze schreeuwen om aandacht door het zo snel mogelijk publiceren van de grootste schandalen en het uitlichten van negatieve kanten. Want hoe negatiever, hoe meer volgers, hoe meer reclame inkomsten.

En zo maakte ik ook dagelijks een rondje langs een rijtje nieuwssites. Maar steeds vaker betrapte ik dat ik dit rondje steeds vaker per dag deed, want het zou natuurlijk kunnen dat er net iets nieuws is gebeurd. Of dat ik 'sochtends vroeg al google op "Trump". Er gaat namelijk geen dag voorbij zonder nieuws over deze man. Of nog erger: coronastatistieken bekijken. Het helpt er niet bij dat mijn werk bestaat uit het typen van enkele commando's gevolgd door 1 tot 5 minuten wachten. Tijd om een nieuwssite te bezoeken dus. Kortom, het begon behoorlijk op een verslaving te lijken: steeds op zoek naar de kick van een interessant nieuwsfeitje, die steeds gevolgd werd door de leegte als alle sites weer bekeken waren.

En zo ben ik tot het besluit gekomen om geen nieuws meer te volgen. Precies 10 dagen geleden heb ik alle nieuws-apps verwijderd, in de auto gaat de radio bij het hele en halve uur op mute, en nieuws websites heb ik uit mijn favorietenlijst gehaald. Op het gebied van televisie hoefde ik niets te doen, want ik kijk al heel lang geen televisie meer. Ik maak wel een uitzondering voor satirisch nieuws (Pieter Derks, Zondag met Lubach) en achtergronden.

Of ik dan niet bang ben om belangrijke dingen te missen? Nope. Kijk je dan zelfs niet naar de persconferenties? Wederom: nope. Mijn ervaring is dat echte belangrijke dingen op een of andere manier ttot mij komen. Mijn baas houdt me op de hoogte of ik naar kantoor mag en de schooldirecteur zal direct laten weten mochten de scholen gaan sluiten. Gisteren heb ik aan een paar mensen gevraagd wat het belangrijkste nieuws was dat ik had gemist, en ze konden het niet voor de geest halen. Dan kan het dus nooit echt interessant zijn geweest. Sterker nog, als ik afga op de koersen op de beurs, dan kan ik niet anders concluderen dat het nog nooit zo fantastisch heeft gegaan met de wereld als nu...

Als ik de balans na 10 dagen al kan opmaken, dan merk ik dat ik veel minder tijd heb verspild met nieuws luisteren. Als ik moet wachten in mijn werktijd, dan lees ik een boek, ga jongleren of muziek maken. Kortom, vele fijnere bezigheden. De drang naar nieuws is ook veel kleiner geworden. Vergelijk het met Goede Tijden, Slechte Tijden of met de Ronde van Frankrijk: als je er eenmaal in zit is het superspannend, maar als je het een tijdje niet gevolgd hebt verdwijnt de interesse.

Ik ben benieuwd of ik het ga volhouden. Bij het afkicken van een verslaving komt er altijd een zwak moment om de hoek kijken. Typisch 3 maanden na het stoppen is de euforie van het afkicken al verdwenen en misschien wil ik in een verloren moment dan weer nieuws gaan kijken. Misschien heb ik lotgenoten nodig om elkaar aan te blijven moedigen om op het rechte pad te blijven.

Wie durft de uitdaging aan om ook te stoppen met nieuws volgen? Of ben je al gestopt met nieuws volgen?

13 opmerkingen:

  1. Ik ben er al mee gestopt ook. Zelfde reden dat ik alle social media er uit heb gekickt. Ik las ooit een theorie dat het allemaal is geïnitieerd tijdens de Golfoorlog (het origineel, niet de remake). Weet je nog, met al die live inslagbeelden op CNN? Toen is eigenlijk de 24u newscycle begonnen. Ik kan me nog goed heugen dat nu.nl er uit lag tijdens 9/11, maar ik F5e de site wel elke minuut.
    Het probleem met een 24u nieuwscyclus is dat als er niks te melden is, blijven we herhalen, duiden, het duiden van duidingen, een ongeïnformeerde voxpop, dat weer analyseren... enfin. Je wordt er murw van.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen nieuwsstop hier, maar een nieuwsdieet: eenmaal per dag. Nog moeilijk genoeg, wanneer je reptielenbrein dat op het identificeren van bedreigingen is georienteerd, je vraagt om daar constant mee bezig te zijn.
    Social media ben ik tot mijn grote vreugde al sinds Cambridge Analytics mee gestopt.
    Tegenwicht tegen de negativiteit die breed wordt uitgespreid: iedere dag een paar dingen (random) noteren waar je blij van wordt. En die bij depi gevoelens eens teruglezen. Wat komt bij mij steeds terug? Dat het fijn weer was om buiten te zijn bijvoorbeeld, of een goed telefoongesprek met een familielid. Of wanneer ik een lastige klus goed had afgemaakt. Dat er weer voldoende boodschappen in de koelkast zijn gelegd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helemaal zonder nieuws vind ik niet fijn. Ik wil niet onder een steen liggen. Maar ik check ook te vaak nieuwssites, hoewel steeds minder. Van mijn telefoon heb ik alles al afgehaald.
    Een mooi alternatief: ik heb tegenwoordig een krant. Die hoef je niet steeds te checken of er nog wat bij is gekomen :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja, das een goeie. Ik krijg periodiek een stapeltje oude kranten van mijn vader. Oud nieuws leest een stuk prettiger ;-)

      Verwijderen
  4. Bijzonder! En erg stressbeperkend inderdaad! Toevallig ben ik de laatste tijd ook een beetje aan het doseren en misschien kan het ook nog wel wat minder. Helemaal zonder nieuws wil ik niet maar nog iets minder kan waarschijnlijk wel.
    Ik ga er straks eens een blogpost aan wijden! (Oh ironie: nieuws gaan genereren over minder nieuws kijken haha. Nou ja, geen wereldnieuws in elk geval.)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Herkenbaar!
    Ook ik ben al zeker een paar jaar geleden begonnen met het minderen van de nieuws intake. Ik luister muziek via spotify of een reclameloze radiostation (geen afleiding in auto of thuis) en kijk geen nieuws meer op de liniaire tv.... sterker nog, ik kijk amper tv, alleen netflix.
    Wel kijk ik 2x per dag naar nu.nl. TIjdens de lunch en s’avonds nog een keertje om toch een beetje bij te zijn.

    Maar de rest..... tja, de wereld draait wel door en als het ECHT belangrijk is, dan wordt ik vast via mijn collega’s daarop geattendeerd. De rest..... het is een mediacircus voor kijkcijfers en clicks.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik snap die ziekelijke obsessie met Trump niet. Eindelijk een president die geen oorlog is begonnen en voor zijn land staat. Maar als je dat hardop zegt of schrijft dan krijg je een compleet geïndoctrineerde horde over je heen. Oh wee als je iets anders vindt dan wat de geaccepteerde mening is.

    Het algoritme heeft er inderdaad voor gezorgd dat we niet meer naar elkaar luisteren, klakkeloos accepteren wat de social media ons voorschotelen en compleet uit onze stekker gaan als er ergens een artikel of mening opduikt die daar tegenin gaat. Lubach was sterk afgelopen zondag, maar de netflix docu social dilemma ging nog veel verder. Het laat zien hoe de mens in elkaar steekt, ik heb recht op mijn feiten die bij de voor mij gevormde mening passen.

    Ja, ik ben ook met nieuws gestopt. Deze week. Waarom? Toen ik die gekkies zag staan in Den Haag die politici uitschelden en bedreigen. Het niveau...en dan hebben velen onder ons jarenlang de mond vol gehad hoe gek het wel niet was in Amerika met hun president.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Trump begint een beetje in de categorie klimaatverandering te vallen: er is een algemene concensus dat ze niet goed zijn, maar het is niet mogelijk om kritiek te geven over de concensus, want dan hoor je meteen bij de "gekke andere kant". Dit maakt discussie onmogelijk en geeft juist voedingsbodem voor complottheorieen.

      Konden iedereen maar zo empathisch luisteren als Diederik Gommers...

      Verwijderen
    2. Wat ik niet snap dat er geen totale verontwaardiging en woede is dat er een Franse leraar is vermoord...Verder dat er geen totale woede en verontwaardiging is wat China met de Oeigoeren doet. Mensen die met treinen worden afgevoerd en daar met honden in kampen worden gedreven. Maar ja, daar doen we kennelijk nog veel zaken mee dus...Het doet mij ergens denken aan voormalig Joegoslavië waar de wereld toekeek hoe mensen werden afgeslacht. Dat terwijl iedereen jaarlijks tijdens de 4 mei herdenking vroom prevelde...'dit nooit weer'.

      Was er maar een president die tegen China in durfde te gaan he....oh wacht....

      Verwijderen
    3. Goed dat de VS nu zulke wet heeft. Voor zover ik kan zoeken lijkt het erop dat Trump die kampen prima vond, maar dat het congres sancties wilde en dat hij nu overstag is. Ik lees nergens dat Trump zich opwind over de oeigoeren.

      Verwijderen
    4. Ik lees nergens dat Nederland met sancties dreigt tegen China, enerzijds om een zeker virus anderzijds om de walgelijke behandeling van de Oeigoeren.

      Gelukkig dat Nederland nog massaal bij winkels als de Action koopt. Waar overigens ook veel spullen liggen uit Noord-Korea, ook al zo'n fijn land met concentratiekampen...

      Verwijderen
  7. Ik lees de NRC (digitaal), kijk het 8 uur journaal en luister in de ochtend naar radio 1. Ik krijg dus best veel nieuws binnen maar vind dat niet erg. Ik ga er verder niet actief naar op zoek op andere nieuwssites en al zeker niet op Youtube of Facebook of enig ander social media platform.

    BeantwoordenVerwijderen