maandag 11 september 2023

Hoe is het ondertussen met... Recyclix?

Laatst kwam ik er achter dat ik sinds 2013 aan het bloggen ben, dus is dit mijn 10de jaar! Daarom leek het me leuk om dit jaar een paar onderwerpen aan te snijden waar ik de afgelopen jaar meermaals over heb geschreven, om te kijken hoe het er nu mee staat. Vandaag: mijn Recyclix.

Voor het geval dat je in 2016 geen financiele blogs las: Recyclix claimde een Pools bedrijf te zijn dat plastic afwas vermaalde tot granules en ze zo weer met vette winst wist te verkopen. En het "mooie" was dat jij kon investeren zodat je ook van de winst kon profiteren! De winst die ze beloofde was zo lachwekkend dat het me nog steeds verbaast dat mensen er instonken. Voor het geval dat je nog een inkijkje wil hebben: de Facebook pagina bestaat nog steeds, en ergens vond ik nog een kopie van de website.

In april 2016 komt mij de naam Recyclix voor het eerst ter ore, en ik vertrouw het meteen niet: veel te hoge winstverwachtingen in een branch waar nauwelijks iets aan te verdienen valt, obscure constructies. Voor de rest heb ik er toen niet veel tijd aan besteed.

Ondertussen zag ik steeds meer beichten van Nederlandse bloggers over Recyclix, dus besloot ik om de boel eens beter te bekijken. Voor de grap ging ik eens bekijken hoe je de beste winst kon maken met Recyclix. Hieruit bleek dat je al gauw 300% winst per jaar kon halen, dat heel veel extra opties rendabel leken, maar niet tot meer winst leiden, en dat je ook veel winst kon maken door vooral veel accounts aan te maken. Kortom, niet echt de ingredienten voor een betrouwbare investering.

In november 2016 schrijf ik dat praktisch elke naam of link die op de website van Recyclix staat uit de duim is gezogen. En nog steeds reageerde sommige bloggers dat ze niet overtuigd waren...

Daarna gaat het hard: op 12 december 2016 waarschuwt afm.nl over de praktijken van Recyclix. In februari 2017 begint het hele ponzi-scheme van Recyclix in te storten, met zogenaamd brand in een recyclebedrijf en ruzie bij de directie. Rond maart probeert Recyclix zoveel mogelijk privegegevens buit te maken door trouwe klanten te vragen of ze meer gegevens kunnen sturen, zoals een selfie, adresgegevens en legitimatie, om zogenaam de uitbetalen te kunnen valideren.

Daarna wordt het stil...de bloggers van welleer schrijven er niets meer over en de website gaat uit de lucht. In een bericht van 8 mei 2021 staat dat de mensen achter Recyclix 3 jaar de gevangenis in moeten.

Ik heb me destijds verbaasd over de houding van veel bloggers. Geobsedeerd voor alles wat rendement op kan leveren was men blind voor de onrealistische beloftes van zulk programma: hoe kan je geloven dat er investeringen zijn die langdurig rendementen van tegen de 300%  per jaar hebben? Maar het meest stoorde ik me aan het feit dat sommige bloggers affiliate links plaatsten. Hierdoor kreeg de blogger wellicht meer winst, maar op deze manier werden nietsvermoedende mensen ook verleid om in een zinkend schip te stappen. 

Als ik dan een opmerking plaatste over dat ik geen enkel zaakje kent dat meer stinkt dan Recyclix, dan kwam er altijd een vaag antwoord als "iedereen moet gewoon zelf goed onderzoek doen, de tijd zal het leren". Een paar blogger die er mee bezig waren:

 • VerlossendeAflossers was ongeveer de eerste, maar in ieder geval de meest fanatieke investeerder. Tot januari 2017 zette ze nog steeds bij elk artikel over Recyclix een affiliate link, En toen in het ponzi-scheme al ver aan het instorten was, schreef ze in maart 2017 dat de sceptici het nog steeds niet bij het rechte eind hebben. Zelfs in haar laatste bericht over Recyclix, in juni 2017, durft ze nog niet toe te geven dat de eigenaren met de noorderzon vertrokken zijn.
 • Hypotheekweg gebruikte op de affiliate link van verlossende aflossers, maar vertrouwt het niet echt en heeft zo snel mogelijk zijn geld teruggetrokken. 
 • En dan is er LekkerLevenMetMinder. Ze zag de negatieve geluiden, maar bleef hangen op het feit dat "time will tell". In september 2016 is ze nog steeds vrolijk bezig met het optimaliseren van haar recycle strategie, maar in mei 2017 voegt ze aan het artikel toe dat het een ponzi scheme was. Een minimalistische rectificatie, maar het is tenminste wel een rectificatie.
 • Ten slotte is er nog het Rijke Wijf. Ze heeft alle links naar Recyclix vakkundig verwijderd, behave deze:

Wat een tijden waren dat!

zie ook:

Is Recyclix ponzifraude?
De wiskunde achter Recyclix
De namen achter Recyclix

13 opmerkingen:

 1. Altijd weer blij dat ik leef volgens het motto: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn , dan is het niet waar.
  Volgens mij zijn dit zaken waar mensen die geobsedeerd zijn door geld verdienen zonder er veel voor te doen in trappen. En misschien een enkele naieveling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yep. En dit gebrek aan transparantie/zelfreflectie heeft me zeer sceptisch gemaakt over deze bloggers. Vooral van de verlossende aflossers vond ik het fanatisme stuitend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeetje ja, Recyclix. Dat hoofdstuk had ik helemaal verdrongen. Net als de (ex-) bloggers die daarover schreven…

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is een van de vele voorbeelden waarom ik al jaren steeds minder blogs lees. Zo veel bloggers zijn voornamelijk druk met affiliate links pushen met weinig oog voor ethiek of kritiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk stukje, git! Van mij mogen er nog wel meer verhalen uit de oude doos komen!
  Anna H

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mom4life deed toch aan Euroclix of is dat weer wat anders?
  FF roeren in die ouwe potten, heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is wat anders. Volgens haar laatste bericht van 2021 is ze er nog steeds mee bezig https://life4mama.blogspot.com/2021/12/extra-inkomsten-november-2021.html. Mijn mening over euroclix zie je https://geld-is-tijd.blogspot.com/2014/02/euroclix-is-weinig-geld-voor-veel-rsi.html

   Verwijderen
 7. Het zou leuk zijn als deze bloggers nog even zouden reageren over recyclix. Wat hebben ze ingelegd? Hoeveel mensen hebben via hen ook ingelegd en voor welk bedrag (als dat is na te gaan) ? Wat was hun rendement? Zouden ze het weer doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. git heeft ook links waar die bloggers op staan, maar daar mag ook wel eens de bezem door las ik?

   Verwijderen
  2. Eerlijk gezegd interesseert me dat heel weinig: bij een piramidespel of ponzi schema zijn het de deelnemers van het eerste uur die er wat aan verdienen, en alle latere deelnemers gaan het schip in.

   Verwijderen
  3. Hi hi, bij deze, echt heel toevallig na jaren weer eens op deze blog. Ik ben van de blog VerlossendeAflossers. Ik zou Recyclix niet nog een keer doen, wel heeft het me gebracht om verder te gaan met echte investeringen zoals ETF's en later crypto/btc. Met recyclix ging het om een paar honderd euro. ik heb er geen verlies op gehad maar was onderdeel van de pyramide en wilde het graag geloven. Na mij een paar bloggers aangespoord.

   Verwijderen
 8. Hi Geld is tijd, ik ga echt na jaren weer eens kijken op mijn eigen blog en bloggers zoals jij en lees dat je hier nog blogt en ook over een stukje verleden van mij met het recyclix avontuur. ja echt een ponzi scheme, kan ik gerust toegeven :-) inmiddels is er bij ons zo veel veranderd. zijn niet meer gaan aflossen, wel veel geinvesteerd, eerst in etfs en daarna in crypto. met laatste ons huis in buitenland voor helft gefinancierd en we hebben geen hypotheek want appartement verkocht begin dit jaar. van overwaarde appartement ook vakantiewoning gekocht. Van recyclix geen verlies en geen winst, met crypto daarentegen zeker winst. Nu al echt een HOT leven met voorschotje op een parttime pensioen. zal er niet meer over bloggen.

  Jij gefeliciteerd met je aflossing van 1 hypotheek. Grappig dat je nog zo lekker door blogt, ik wist niets nieuws meer te melden in die tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Rose, leuk om weer wat van je te horen! En veel plezier in je vakantiewoning!

   Verwijderen