kop

maandag 13 juli 2015

Insectenburgers zelf maken

Vorige week vertelde ik dat ik de huidige insectenburgers erg duur vind, terwijl ze nauwelijks insecten bevatten. Dus waarom zou ik ze niet zelf maken? Insecten zijn de enige dieren die je thuis mag slachten, dus dit is de enige manier om zelf vlees te maken.

Gelukkig zijn er voldoende websites over dit onderwerp geschreven, zoals duurzaaminsecteneten.nl. In dit bericht staat een stap voor stap plan om je eigen meelwormen te kweken. Enthousiast geworden door dit onderwerp, heb ik een portie meelwormen bij de lokale dierenwinkel gehaald, en heb ik ze in een bak met meel gezet. Op aanraden van de bovenstaande website heb ik er meteen een paar stukjes wortel bijgedaan. En inderdaad, de wormen vlogen met z'n allen op de wortel af.

Kijk ze eens smullen;-)

Eerlijk gezegd weet ik nog niet zeker of ik ze zelf ga eten. De eerste generaties meelwormen zullen vooral voor deze dames zijn:
(De voorste is een geadopteerde profkip, op de achtergrond zie je twee zijdehoenen). Zij mogen de eerste partij wormen, want ik weet immers niet hoe deze gekweekt zijn. Misschien zitten ze vol met antibiotica ofzo. De kippen zullen bovendien ook de velletjes krijgen zodra de meelwormen beginnen te vervellen.

Vooralsnog vind ik het een interessant experiment. Het lijkt me interessant om de hele levenscyclus te zien. Nee, het is niet eng, en nee, het is niet dieronvriendelijk. Meelvormen zijn zeer primitieve diertjes, wetenschappers hebben nog geen aanwijzingen gevonden dat insecten pijn kunnen lijden.
Van de andere kant is hun DNA is op dezelfde manier opgebouwd als het onze. Een half miljard jaar geleden heeft een gemeenschappelijke voorouder van de meelworm en de mens geleefd. Het zet je aan het denken over de evolutie, en over de kringloop van leven.

wordt vervolgd!

meer informatie, zie bijvoorbeeld:
duurzaam insecten http://duurzaaminsecteneten.nl/
een belgische blog http://dewormengoeroe.blogspot.be/
een instructievideo op youtube

zie ook:
insektenburgers geprobeerd

7 opmerkingen: