maandag 6 juli 2015

Rommel op zolder is geen goud meer waard

Pas vertelde iemand op een blog dat het steeds moeilijker is om dingen op Marktplaats te verkopen. Ik hoor dit van steeds meer mensen. Mijn vermoeden is dat Nederland weer een nieuw niveau heeft bereikt op het gebied van consuminderen.
Marktplaats is ondertussen al meer dan 15 jaar oud. Tot die tijd waren kringloopwinkels en rommelmarkten vooral het domein voor een klein deel van de bevolking. Dankzij marktplaats werd het gemeengoed om dingen niet meer nieuw te kopen, maar eerst te kijken of er ook iets tweedehands beschikbaar was.
Na de kredietcrisis kwam er een tweede inzicht: eigenlijk hebben we al die spullen helemaal niet nodig. Vele huizen lagen ondertussen overvol met kleding, speeldgoed, en snuisterijen. Doordat veel mensen dit spul probeerde te verkopen, begon marktplaats volledig te verzadigen. Ook winnen de gratis ruilacties op Facebook en ruilboekenkasten aan populariteit.
Gevolg: er is nauwelijks nog een cent te verdienen aan oude spullen.

Ik neem niet meer de moeite om dingen op marktplaats te zetten. Voor die paar euro moet ik er eerst foto's van maken, dingen op de post doen, enzovoorts. Ik dump de boel gewoon bij de lokale kringlopen. We hebben er eentje die ontwikkelingswerk steunt, en eentje die lokale verenigingen steunt, dus het geld wordt goed besteed.
Ik heb een tijdje geprobeerd om boeken te verkopen op bol.com. Maar het grootste gedeelte van de winst verdampt aan servicekosten voor Bol. Ook is het moeilijk om met bol zelf te concurreren, want als je iets bij bol koopt, dan hoef je meestal geen verzendkosten te betalen. Als ik iets verkoop, dan zijn de verzendkosten voor mijn rekening. Als je een boek bij Bol wilt verkopen tegen een concurreerbare rpijs, dan hou je vaak netto 1 of 2 euro over. Dus de boeken gaan tegenwoordig gewoon naar de lokale ruilbibliotheek.

Ik zet alleen iets op marktplaats als ik iets aparts in de aanbieding heb. De voornaamste reden is dat ik niet wil dat dit aparte ding ligt te verstoffen bij de kringloop, terwijl iemand aan de andere kant van het land hier al jaren naar op zoek is.

Mijn conclusie (en advies): probeer geen uren te verslijten aan het sparen van een beetje kleingeld. Geef de boel gewoon weg aan kennissen of voor een goed doel. Opgeruimd staat netjes en wie goed doet, wie goed ontmoet.

14 opmerkingen:

 1. Wat een negatieve blog zeg, dat de verkoop bij jou minder is wil niet zeggen dat dat bij iedereen zo is
  Ik ben een enthousiaste marktplaats verkoopster, en ik vind het leuk en de moeite waard
  Veel kleine beetjes geld maken samen echt een grote hoor,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan je me aangeven waar ik zeg dat MIJN verkopen slecht gingen?

   En wat is er negatief aan de boodschap "verkoop je spullen niet, maar schenk ze aan kennissen of een goed doel?"

   Verwijderen
 2. Hier gaat het ook niet geweldig met MP maar opzich loopt het nog wel redelijk door....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik herken bij mijzelf en mijn omgeving niet dat het zo slecht zou gaan op marktplaats. Nu het weer beter (warmer) is en mensen meer naar buiten gaan zie ik wel de jaarlijkse trend dat de verkopen terug lopen. Toch vind ik ook kleine bedragen de moeite waard, ik spaar het op en met alles dat ik verdien in 1 jaar kan ik altijd wel weer iets leuks doen.
  Door geen vervoer (anders dan fiets of ov) is het voor mij juist teveel gedoe om het allemaal naar de kringloop te brengen. Zo heeft ieder zijn eigen overwegingen.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. bij ons heeft de kringloop een gratis ophaalservice, ze zijn er dezelfde dag nog. Zelf ga ik het liever wegbrengen, want als ze dingen ophalen accepteren ze sommige dingen soms niet.

   Verwijderen
  2. Ophalen zou een uitkomst zijn maar dat doen ze hier helemaal niet (ze vonden dat ze in het verleden te vaak nutteloze ritten moesten maken). Daarnaast is de kringloop hier zo commercieel dat ik ze het ook eigenlijk niet genoeg gun om er zelf of kosten voor te maken of voor in de kreukels te werken (lees: ander vervoer te regelen). De kringloop die ik het wel gun is die waar de moeder van mijn vriend vrijwilliger is maar dat is ruim 100 km verder.

   Groetjes Lily

   Verwijderen
  3. ik merk inderdaad vaak dat kringlopen ook denken dat ze goud in handen hebben... erg jammer.

   Verwijderen
 4. ik herken ook totaal niet dat MP slecht verkoopt. Ik vraag kleine vaste prijzen en dat loopt echt goed. Dit jaar voor dik € 900,00 verkocht. Dat vind ik erg veel. Dat uit mijn eenpersoonshuishouden. Is echt van alles. Ik weet inmiddels door jarenlang ervaring ook goed wat niet verkoopt. Dat gaat meteen naar kringloop. Ik steek dus zelden moeite erin voor niets.Mascha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken kringloopwinkels waarbij de goede 2e hands spullen helemaal de winkel niet inkomen, maar via handelaren bij de achterdeur, rechtstreeks op het net worden geplemd. Er zijn kringloopmedewerkers die het beste spul zelf voor een prikkie opkopen en dan digitaal te koop aanbieden. Waar de kringloop voor bedoeld is, is inmiddels al weer achterhaald, maar het wordt nog steeds gesubsidieerd en daar profiteert weer de werknemer van die niet meer een normale baan kan komen. De kringloop, ja het is cyclisch en we houden elkaar bezig. Dus links (voorkeur) of rechtsom, het komt allemaal weer op het netje terecht. We zijn tenslotte wel Nederlanders.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessante post! Ik heb zelf ook het idee dat marktplaats minder goed loopt. Maar ik vind ook de prijzen vaak nog vrij hoog.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Waar zijn de foto's met al die houten dingen erop gebleven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hier. Ik ben de boel een beetje aan het verbouwen, work in progress

   Verwijderen
 8. Herkenbaar wel, dat MP niet heel hard loopt. Ik ben het anders aan gaan pakken. Zo zet ik advertenties erop via de app, dat scheelt tijd (en moeite), vraag ik niet te hoge prijs en vooral: ik zet er veel op, dan valt er wat te kiezen voor mensen en kan men op verzendkosten besparen.
  Maar inderdaad: veel gaat hier ook gewoon via de ruilhoek weg hoor en met het opgedane "karma" heb ik er ook al vanalles vanaf geplukt (kleding, tijdschriften, fotolijsten, you name it). Het leuke van zo'n ruilgroep is het lokale: je leert gelijkgezinden in je woonplaats kennen en dat is altijd handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik herken het ook wel, de gouden tijden van mp is voorbij maar ik heb geen haast en spullen die ik wil verkopen eten geen brood, zij wachten dus geduldig op een koper.
  En die kleine bedragen zijn toch bij elkaar weer 1 grote.
  Als echt iets in de weg staat geef ik het gewoon weg.

  BeantwoordenVerwijderen