dinsdag 21 juli 2015

Recensie + Give Away: Een rijk leven zonder geld - Heidemarie Schwermer

Toch typisch, een tijdje terug schreef ik over het weggeven van spullen, en zojuist vind ik bij de kringloop een interessant boek erover. Blijkbaar begint het zuinig leven al zo ingeburgerd te raken dat de consuminderboeken al bij de kringloop belanden. Het betreft het boek "een rijk leven zonder geld" van Heidemarie Schwermer.

Wat is er uniek aan dit boek?
Nu bestaan er tegenwoordig talloze boeken en blogs over geld besparen. Waarom is dit boek anders? Veel van deze bespaarstrategieen neigen naar besparen, beknibbelen en onthouden. Heidemarie heeft een volledig andere inslag. Ze staat open om iedereen hulp of goederen aan te bieden, en daardoor ontvangt ze veel terug, zonder erom te vragen. Dit systeem werkt zo goed bij haar, dat ze besluit een jaar lang te leven zonder geld. Al haar behoeftes wil ze bevredigen door te ruilen, of nog beter, dat het aangeboden wordt.Het verhaal
Het boek bestaat voor een groot deel uit een inleiding van haar leven. Normaal interesseert me dit zo, maar haar leven is dermate aangrijpend om het in één teug door te lezen: zo is ze in de tweede wereldoorlog geboren in Oost-Pruisen, zodat ze op 3 jarige leeftijd al is moeten vluchten voor het oprukkende Sovjetleger. Daar heeft ze geleerd om met weinig spullen te leven. Daarna leidt ze een bestaan waarbij ze zelden langer dan 5 jaar op dezelfde plek blijft, en overal probeert ze een voorbeeld te stellen. Ze start een "geef-en-neem-centrale" op, vergelijkbaar met de lokale ruileconomiesystemen in Nederland. Toch merkt ze dat er frustratie ontstaat over de waarde van de te ruilen producten, en wil ze een voorbeeld stellen door een jaar lang volledig zonder geld te leven. Dus niets kopen, en nergens geld voor ontvangen.

Nu lees ik op internet vaker van mensen minimalistische mensen die met bijna niets leven, maar zij gaat nog een stapje verder: allereerst verkoopt ze niet haar spullen, maar ze geeft al haar spullen weg. Ze bewaart alleen een kast met wat kleren en fotoalbums. Vervolgens gaat ze wonen in huizen die tijdelijk een oppasser nodig hebben, bijvoorbeeld voor mensen die op vakantie gaan. Meestal zijn die bewoners zo aardig om voor haar ene gevulde koelkast achter te laten. Is dat niet het geval, dan organiseert ze een kookavond met vrienden, waarbij iedereen iets ter beschikking stelt: zij de keuken, de anderen de ingrediënten. De rest van de tijd vult ze met vrijwilligerswerk en interviews.

Ze besluit zelfs om haar ziektekostenverzekering op te zeggen. Ze heeft de overtuiging dat ze niet veel ziek wordt, maar een ongeluk zit natuurlijk in een klein hoekje. Toch is ze overtuigd dat voor elk probleem een oplossing uit de hemel komt vallen.

Ze krijgt veel kritiek te verduren van mensen: ze zou teren op andere mensen, ze heeft gemakkelijk praten omdat ze geen gezin heeft, en het zou onmogelijk zijn als iedereen zo zou leven. Gelukkig kan ze het goed verdedigen. Haar experiment is immers niet alleen voor zichzelf bedoeld, maar ook om de wereld een voorbeeld te stellen dat je zonder geld kunt leven. Ook blijkt uit haar boek dat ze meer weggeeft dan ontvangt, dus je kunt haar niet echt een profiteur noemen. Zo "betaalt" ze belasting door publieke ruimtes schoon te maken.

Mijn mening
Het is zeker een inspiratiebron voor mensen onderaan de sociale ladder. Sommige mensen met een uitkering raken sociaal geïsoleerd en klagen dat ze het niet breed hebben. Heidemarie laat zien dat deze mensen bij uitstek de kans hebben om een breed sociaal netwerk op te bouwen dat hun leven enorm kan verrijken.

Een nadeel is dat het boek best chaotisch is geschreven. Het is meer een samenbundeling van verhalen, ervaringen en interviews, maar desalniettemin prima leesbaar. Als ik een boek zou schrijven over een challenge van een jaar, dan zou ik het wat meer chronologisch schrijven. Zij vermeldt slechts tussen neus en lippen door dat ze deze levenshouding al 4 jaar volhoudt!

Give away
Zoals ik al eerder schreef, verkoop ik zelden nog spullen, en het zou wel erg paradoxaal zijn als ik dit boek zou gaan doorverkopen. Dus geeft ik het weg. Als je interesse hebt, laat het weten bij de reacties, of laat een bericht achter in het berichtenformulier.
Bij meerdere geinteresseerde zal ik loten. Ik stuur het boek gratis op, maar mijn enige wens is dat je het boek ook weer gratis weggeeft aan een persoon die het ook gratis wil doorgeven. Hopelijk zet dit boek zo aan tot een wereld van geven.

Uitslag:
Na loting gaat het boek naar Noa! Noa, zou je je adresgegevens door kunnen geven via hetcontactformulier ana de rechterkant? Misschien kan je het boek erna doorgeven naar Ilona, maar dat laat ik aan jou over.


zie ook:
Een echte minimalist budgetteert niet
Rommel op zolder is geen goud meer waard

7 opmerkingen:

 1. ik zou het boek ook graag lezen en geef het graag door (zoals ik met al mijn consuminderboeken heb gedaan:-)).

  met vriendelijke groet,
  Noa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ok, hij is voor jou, kan je je adresgegevens doorgeven via het contactformulier?

   Verwijderen
 2. Ik heb interesse, lijkt me een leuk boek. En ik heb in mijn omgeving genoeg mensen die ik er ook weer een plezier mee kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, ze blijken het in mijn bieb ook te hebben, sterker nog ik heb het in 2012 al een keer gelezen blijkt. ;) ik leen het dus gewoon nog een keertje. Wel goeie tip voor herlezen dus. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je kunt het boek ook op Marktplaats zetten onder het kopje Gratis (ophalen of verzenden)? Als er meerdere liefhebbers zijn kun je afspreken dat ze het boek naar elkaar opsturen, brengen of laten ophalen, dan is de kringloop rond. Waarom loten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn ervaring met algemene weggeefplekken (zoals marktplaats en weggeefsites op facebook) is dat het veel hoarders aantrekt: mensen die alles willen omdat het gratis is, niet omdat het ze aanspreekt.
   Ik hoop dat het boek op deze manier bij een echte liefhebber uitkomt .

   Verwijderen
 5. Dit lijkt me interessant boek. Bij ons in de bib is het spijtig genoeg niet aanwezig. Ik zou het boek ook weer doorgeven via een little free library die ik heb opgezet.

  BeantwoordenVerwijderen