vrijdag 11 december 2015

Rara, wie profiteert er van het nieuwe belastingplan?

Afgelopen week heeft de staatssecretaris van financiën het voor elkaar gekregen om zijn belastingplan door beide kamers te loodsen. Hoewel het plan is gepresenteerd als een lastenverlichting voor iedereen, krijgen sommige mensen meer dan andere.

En nu komt de million dollar question: wie profiteert het meeste van deze maatregel?
Zouden het de lage inkomens zijn, die wel wat extra's kunnen gebruiken?
Of de hardwerkende midden-inkomens?
Of toch de topinkomens, die altijd al veel belasting moeten betalen, en nu eindelijk eens lastenverlichting krijgen?

RTLnieuws heeft een tooltje gemaakt om te laten zien wat de maatregel betekent per persoon. Maar checkbrutonetto.nl heeft het grondiger aangepakt: hier kan je meteen zien hoeveel je er op vooruit gaat, als functie van je salaris. Ik heb een grafiek laten plotten voor mensen zonder huis (dus geen huursubsidie, hypotheekrenteaftrek ed), en dit is het resultaat:

bron: www.checkbrutonetto.nl
WTF? Waarom krijgen de mensen tussen 15k ( = E15.000) en 40k er zoveel bij, en ook de mensen tussen 60k en 110k? Wat hebben deze mensen gedaan om deze lastenverlichting te verdienen? Of anders gezegd: wat hebben de mensen tussen de 40k en 60k misdaan zodat ze juist moeten gaan betalen? Hoe kan dit überhaubt: de belasting zou toch verlaagd worden?

Het plan van Wiebes omvat inderdaad het verlagen van de tweede en derde schijf van 42% naar 40,4%. Iedereen die boven pakweg 20k verdient heeft hier voordeel bij. Nouja, vooral de mensen zonder eigen huis, want voor mensen met een eigen huis gaat de HRA op dezelfde manier omlaag.
Maar dit is niet de enige maatregel: men heeft ook besloten om de algemene heffingskorting en de arbeidskorting aan te passen.

De algemene heffingskorting is afhankelijk van je verzamelinkomen (dus inkomen+EWF+bijtelling-hypotheekrente). Sinds 2014 is de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk: boven de 20k daalt hij. Voor 2016 is besloten om de algemene heffingskorting nog harder te laten dalen voor hogere inkomens. Hieronder zie je het verschil tussen 2015 en 2016:
Bron: checkbrutonetto.nl
Onder de 20k is er geen verschil; daarna wordt in 2016 de heffingskorting ruim twee keer zo snel afgebouwd als in 2015. Vanaf 70k ontvang je E1342,- minder heffingskorting. Daar gaat je voordeel van de lage tweede en derde schijf.

Dit hebben ze proberen te compenseren door het verhogen van de arbeidskorting. De arbeidskorting is afhankelijk van je gewone inkomen (dus niet je leaseauto en huis), en die grafiek loopt zo:
Bron: checkbrutonetto.nl
Blijkbaar willen ze de algemene heffingskorting langzaam verkleinen en overhevelen naar de arbeidskorting. Maar zoals je in de bovenstaande grafiek ziet, profiteren vooral de lonen tussen de 20k en 50k, tot maarliefst E883,-.

Ziehier de oorzaak voor de "twee bulten subsidie". Het compromis van veel partijen met veel verschillende belangen heeft een maatregel veroorzaakt waar links tot rechts van gruwelt. Ik begrijp echt niet waarom Wiebes hier trots op is.

Nu we het toch over vage regels en grafieken hebben:
De marginale belastingdruk is het percentage belasting dat je over elke euro extra moet betalen. Dit zegt iets over hoe "links of rechts" een land is. Dit kan je ook mooi in een grafiek zetten.
Een land dat zeer "links" is, heeft een progressieve belasting. Iemand die weinig verdient hoeft maar weinig over elke extra euro te betalen, en iemand die veel verdient betaal veel over elke extra euro.
Het andere extreme is een "rechts" land, waarbij een vlaktaks bestaat: iedereen betaalt evenveel belasting. In een grafiek uitgedrukt:


Ten slotte heb je nog landen die het spoor volledig bijster zijn:
Rara, welke grafiek hoort bij Nederland?

Disclaimers:
  • De twee hierboven genoemde heffingskortingen worden over verschillende bedragen berekend (inclusief/exclusief auto en woonlasten), dus de situatie kan een beetje verschillen van persoon tot persoon)
  • www.checkbrutonetto.nl komt met andere resultaten dan RTL. Het voornaamste verschil is dat checkbrutonetto ook de verschillen in zorgtoeslag en de verschil in nominale zorgpremie mee neemt. De nominale zorgpremie stijgt in 2016 met E77,- per jaar. Hierdoor ligt de grafiek over de hele linie E77 hoger dan die van RTL.
externe links:
belastingplan 2016
checkbrutonetto

11 opmerkingen:

  1. Haha, dat ziet er wel erg raar uit als je die grafieken zo ziet. Maar duidelijk uitgelegd! Bedankt voor de info.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vraag me dan alleen wel af welke tool gelijk heeft. Volgens de politiek gaat helemaal niemand er op achteruit.

    Maar dat we het spoor bijster zijn als land qua belastingen, dat is wel duidelijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb een stukje toegevoegd: checkbrutonetto houdt ook rekening met stijgende zorgkosten, RTL gaat puur uit van inkomens- en vermogensbelasting.

      Typisch onze regering: met veel bombarie vertellen dat niemand er op achteruit gaat, maar via een achterdeur gaan we op andere fronten meer betalen.

      Fijn dat we het eindelijk ergens over eens zijn:-)

      Verwijderen
  3. +574 euro als het klopt. Ik mket nog zien dat het op deze korte termijn foutloos geregeld kan zijn.
    Die 574 is op 40 euro na het bedrag dat ik aan liggeld jaarlijks mag ophoesten. Dus toch leuk meegenomen, vervelend dat de WW niet omhoog gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Als mijn vrouw niet zou werken gaan we er volgens brutonetto in 2016 120 euro op achteruit, maar ze werkt 22 uur en dan gaan we er 1160 euro op vooruit volgend jaar. Geen werk meer hebben of willen wordt dan gestraft?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Is dit voor alleenverdieners of per persoon? Zo te zien scheelt het voor mijn man nauwelijks.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit voorbeeld is voor een eenverdiener. Voor een antwoord toegesplitst voor jou situatie zou ik naar checkbrutonetto gaan

      Verwijderen
  6. Volgens B?N check ga ik er in 2016 240 euro op achteruit. Ik betaal weliswaar 162 euro minder belasting in box 1 en 3, maar mijn AHK gaat 172 euro achteruit, en mijn arbeidskorting ook 1 euro. Nominale zorgpremie 77 euro omhoog (in werkelijkheid maar 60 euro) en de bijdrage ZVW gaat ook 153 euro omhoog. Verder betaal ik 124 euro meer aan verzamelinkomen. Ben 52, alleenstaand, nabestaandenpensioen en kleine parttimebaan. Huis is hypotheekvrij.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En ik heb als vervolg op mijn vorige posting, even een check gedaan hoeveel ik er op achteruit zou gaan als ik geen kleine parttime baan had. Dan ga ik er maar 70 euro op achteruit. En bovendien zou ik dan nog zorgtoeslag krijgen die ik nu niet krijg. Hoezo werken loont? Ik klaag niet hoor, maar een vriend van me die accountant is heeft me eens voorberekend dat alle inkomen boven de 20.000 euro afgeroomd wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De hoogste marginale druk is inderdaad tussen 20k en 25k, vooral door het afbouwen van zorgtoeslag. Als je ook nog huurtoeslag en kinderopvangtoeslag hebt, kan het zelfs zijn dat je voor elke euro extra netto moet bijleggen!! Zoals ik al zei: ze zijn het spoorbijster in den haag

      Verwijderen
    2. Nee, gelukkig niet. Kinderen zijn volwassen/studerend en hypotheek is afgelost dankzij de overlijdensrisicoverzekering. Maar ik voel me af en toe toch aardig gen..id. Een aantal jaren geleden riep een flinke minister dat de beste rouwverwerking was om weer snel aan het werk te gaan of te blijven maar ik heb het nu toch gevoel voor de kat zijn onderbroek te werken. Raard.

      Verwijderen